През месец март започва укрепването на речните корита в  Каравелово,

...
</TD
>През месец март започва укрепването на речните корита в  Каравелово,
Коментари Харесай

Започва укрепване на реките в наводнените в пловдивско села

През месец март стартира укрепването на речните корита в  Каравелово, Богдан и Слатина със средства от страната. Това заяви регионалният шеф на област Пловдив след ревизия в трите най-тежко потърпевши села от наводненията през септември предходната година. 

На място бяха кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов, ръководителят на Общинския съвет Доньо Тодоров, зам.-кметовете Данка Люртова и Николай Цветков, както и кметовете на трите села. Заедно те направиха оглед на речните корита и разговаряха с хората, чиито къщи бяха най-тежко наранени по време на бедствието.

" По време на инспекцията се уверих, че всички хора от бедстващите села са получили в цялостен размер полагащите им се помощи, които идват от дарителските сметки и се разпределят от Обществения съвет към Община Карлово. Общата сума, която е разпределена досега е близо 2 млн. лв.. Тези средства са предоставени на семействата за поправки на домовете и дворовете им. Отделно са разпределени материални помощи в размер на общо 500 000 лв. – бяла техника, климатици и мебели “, разяснява регионалният шеф.

Общият размер на средствата, които са нужни за възобновяване на инфраструктурата на селата е 60 млн. лева Това са 40 обекта – речните корита, мостове, улици, пътища и публични здания. Първият транш от тези средства се чака да бъде провиснал от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет до края на февруари. Те са в размер на към 9 млн. лева и  ще бъдат предпочитано ориентирани към подсилване на коритата на реките, с цел да се подсигурява сигурността на хората.

До момента за възстановителни действия на общината от страна на държавното управление са отпуснати над 12 млн. лв., с които е разплатено на фирмите  за разчистването от дърветата и наносите на речните корита и улиците, както и за частни домове и публични здания. В тази сума влизат и парите за планиране на част от обектите.

" За огромна част от инфраструктурните обекти завършва процесът на планиране и всеки миг ще се разгласят публични поръчки за избор на реализатори “, изясни кметът на Карлово.

Предстои също по този начин към Междуведомствената комисия да бъдат подадени документите за разпределяне на средства за възобновяване на 18 къщи от трите села. Много малко са къщите, които се нуждаят от поправки, дават отговор на законовите условия за подкрепяне от страната – издигнати са по план,  имат актове за благосъстоятелност и притежателите им нямат други жилища, в които могат да живеят. На тези, които имат право общината пое ангажимент да помогне при подготовката на документите и да ги придвижи към Междуведомствената комисия в най-кратък период.

Кметът на Карлово заяви също, че идната седмица ще се състои среща с австрийска компания, която има подготвеност да изготви гратис проучване на коритото на р. Струма. Този разбор ще разреши да бъдат взети дълготрайни ограничения за обезопасяване на реката и гарантиране на живота и имуществото на хората. разясни, че тази добра самодейност е допълнение към напъните на държавните институции за изцяло решение на инфраструктурните проблеми на района.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР